Valpköpare har kontaktat ARN och kräver 54000:- av uppfödare för fel på en Engelsk bulldog: Hältor o andningsproblem


 

Piteå Tidningen idag  En valpköpare i Piteå kommun har kontaktat ARN och kräver 54 000 i ersättning från uppfödaren av den engelska bulldog som drabbades av hältor och andningsproblem i ung ålder och till slut var tvungen avlivas. Hunden på bilden har ingenting med texten att göra. (Arkivbild)

Valpköpare kräver 54 000 kronor

PITEÅ En valpköpare i Piteå kommun har kontaktat ARN där de yrkar på 53 695 kronor från uppfödaren. Detta efter att ha köpt en engelsk bulldog med flera fel som gjorde att den till slut måste avlivas.

Catrin RenlundValpköpare kräver

12:31 | 2018-10-31

Pitebon köpte en engelsk bulldogvalp under 2017 i södra Sverige. Med köpet följde inte obligatoriskt veterinärbesiktningsintyg eftersom uppfödaren ansåg att det utskrivna hälsointyget var felaktigt då "veterinären inte kunde bulldograsen bra". Ett nytt intyg skulle dock ordnas, men valpköparen fick det aldrig.

Efter ungefär ett halvår började valpen halta på frambenen och vid kontakt med uppfödaren trodde denna att det kunde handla om växtvärk.

Påföljande röntgen visade dock osteochondros i armbågslederna och medial patella luxation i knäna. Veterinären rekommenderade då operation eller avlivning.

Vid ny kontakt med kenneln för att diskutera ersättning hävdade uppfödaren att man som uppfödare inte har några skyldigheter när man sålt en valp. Dolda felförsäkringen skulle dock kollas upp, men inget hände enligt valpköparen.

Valpens framben blev bättre efter operationen, men bakbenen allt sämre. Under våren började hunden också få svårt att andas, något som fortsatte hela sommaren och in på hösten. Under en resa förvärrades tillståndet och vid ny kontakt med uppfödaren var denna beredd att ta tillbaka hunden, vilket dock inte skedde.

I september var hunden så dålig att den hade svårt att gå. Veterinären bedömde att det var bäst att avliva hunden, vilket också gjordes.

Nu har valpköparen kontaktat Allmänna reklamationsnämnden och yrkar på återbetalning med 28 695 kronor för kostnader som inte täcks av försäkringen, men även valpens köpesumma, 25 000.

 

 

 

 

 

45077921_2122857267974403_6788615494057328640_n.jpg