Kampanj !! Hjälp oss stoppa hundsmugglingen

Hjälp oss stoppa hundsmugglingen

27 jun 2018Illegal införsel av hundar innebär många gånger ett stort lidande för hundarna  under de långa transporterna. Många har också växt upp under miserabla förhållanden. Hundarna utgör dessutom ett hot mot såväl människor som andra hundar då de kan bära på smittsamma sjukdomar.

Hundsmuggling är en illegal handel som omsätter stora summor. Förtjänsten är hög och straffet är inte i närheten av vad som utdöms för till exempel narkotika- eller vapensmuggling. Samverkansgruppen för hundvälfärd, där Svenska Kennelklubben ingår, bedriver just nu en kampanj för att få blivande hundägare att undvika köpa en insmugglad hund. Dela gärna artikeln och filmen för att sprida informationen till så många som möjligt.

 

Småhundar vanligast

Tidigare var det framför allt valpar av rasen chihuahua som smugglades. I dag har de fått sällskap av småhundar av mops- eller fransk bulldoggstyp och dvärghundar av spets-, yorkshireterrier- eller maltesertyp. Valparna kommer ofta från storskaliga uppfödare i ursprungslandet eller har inhandlats för en billig penning på marknader. Många gånger är valparna i dåligt skick när de säljs efter en uppväxt i misär och hemska transportförhållanden. De saknar ofta grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar.

Smuggelhundar ett hot mot folkhälsan

Kampen mot smugglingen handlar inte bara om att stoppa förtjänsten på illegal verksamhet och en grym hantering av valpar. I ett större perspektiv är det viktigaste att se till att inte rabies sprids till Sverige. Det är en obotlig och dödlig sjukdom, som varje år skördar 30 000–70 000 människors liv, främst i fattiga länder. Sverige har varit rabiesfritt sedan lång tid tillbaka men smittan finns i Östeuropa där många av smuggelhundarna föds upp. Utöver rabies finns det risk för andra infektionssjukdomar och parasiter som vi helst inte vill ha in i landet.

Anonyma säljare

De insmugglade valparna säljs företrädesvis via internet på diverse annonssajter och via Facebook. Den som säljer en illegalt intagen valp erbjuder sig ofta att leverera den till köparen. Transaktionen sker gärna på en parkeringsplats eller annat anonymt ställe, ibland i en lägenhet där uppenbart ingen bor. Den enda kontaktuppgift köparen får är ett förnamn på säljaren och ett nummer till en kontantkortstelefon. Hundsmugglarna har dock blivit alltmer sofistikerade och kan använda främmande tikar som får agera mamma till insmugglade valpar, som sedan id-märks och veterinärbesiktigas.

Gör ett tryggt hundköp

Handeln med smuggelhundar upphör inte förrän hundköpare lär sig att förstå hur ett riktigt valpköp ska gå till. Så länge det finns köpare kommer det alltid att finnas hänsynslösa människor som utnyttjar människors godtrogenhet. Gör som 50 000 andra svenska valpköpare gör varje år och köp din valp av en SKK-registrerad uppfödare som tar ansvar och som alltid levererar den nya familjemedlemmen vid som minst 8 veckors ålder, med godkända papper och naturligtvis med ett aktuellt friskintyg utfärdat av veterinär. Den tryggheten är för din och valpens bästa.

Hur du undviker att köpa en illegalt införd hundvalp

  • Köp din hund på Köpahund.se – SKKs valpförmedlingssajt. Här förmedlas enbart hundar som fötts upp av uppfödare inom Svenska Kennelklubben. Ta också gärna kontakt med rasklubben för mer information.
  • Planera hundköpet lång tid i förväg – undvik impulsköp. En fyrbent familjemedlem ska du ha i många år så låt förberedelserna ta tid och vara omsorgsfulla.
  • Om du får en känsla av att något är skumt – då är det säkert det! Ett förnamn och kontantkortsnummer räcker inte som kontaktuppgift.
  • Kräv dokument: registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg ska vara med. Acceptera inte att uppfödaren lovar att skicka dem senare.
  • Du ska kunna träffa uppfödaren i hemmet och det ska vara tydligt att hon/han bor där med sina hundar.
  • Fall inte för en gullig valp trots att allt känns fel och köp inte en medfaren eller sjuk valp för att rädda den. Varje sådan affär öppnar vägen för ytterligare en smuggelhund.

Kampanjen mot hundsmuggling har initierats av Samverkansgruppen för hundvälfärd, som består av representanter för Jordbruksverket, Svenska Kennelklubben, Sveriges lantbruksuniversitet, Nationellt centrum för djurvälfärd, länsstyrelserna, Sveriges Veterinärförbund och Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap. Utöver att sprida information i form av text och ovan publicerade film i de egna kanalerna har även utrymme köpts i  form av en artikel i Djurbibeln, som distribueras som bilaga tillsammans med Aftonbladet.

Läs mer

Två artiklar från Sveriges Veterinärförbund om Trubbnosproblematiken

Artiklar från SVT nr 2, 2018

SVF väljer att öppna upp dessa två artiklar pga av att de efterfrågas av kåren då ämnet diskuteras i och med en ny rapport Rapportering av operationer/dödsfall brakycefala hundar från SKK.

http://www.svf.se/Documents/Förbundet/Nyheter/brakycefala%20Åke.pdf

Trubbnosuppropet  Vad har hänt sedan dess ?

http://www.svf.se/Documents/Förbundet/Nyheter/brakycefala%20Linda.pdf

ogulligt_header_logo_-1170x432.jpg

FÖLJER SKK SINA EGNA REGLER ?

http://medelaldersbloggarenreturns.bloggo.nu/Stotta-domarna-radda-hundarna-folj-djurskyddslagen/ 

Regel 2:2

Det kursiverade stycket nedan känner du igen ur grundreglerna, därefter följer uttolkningarna av 2:2 ur grundreglernas andra kapitel.

"2:2 att till avel endast använda hundar som inte har allvarlig sjukdom/funktionshinder och som har ett gott och för rasen typiskt temperament. Hund som uppvisar beteendestörning i form av överdrivna rädslereaktioner eller aggressivt beteende i oprovocerade eller för hunden vardagliga situationer ska inte användas i avel."

Vad menas med allvarlig sjukdom/funktionshinder?

Med allvarlig sjukdom avses tillstånd som till exempel ger upphov till bestående smärta, fordrar livslång medicinering eller orsakar förkortad livstid. Med allvarligt funktionshinder avses tillstånd som väsentligen påverkar funktioner såsom andning, cirkulation, rörelseförmåga, syn och hörsel.

22141099_10156703792109196_7731914955462902849_n.jpg

Flexikoppel kostade ägaren 60 dagsböter a 90:- kr plus 1000:- i skadestånd

http://unt.se/nyheter/uppsala/schafer-bet-kvinna-i-ansiktet-agaren-doms-4958235.aspx

 

Ola Lindqvist 11:30 | 2018-04-19 Uppsala Nya Tidning

Kvinnan gick på en gångväg i Uppsala en dag förra sommaren och hade sin hund i koppel, när hon mötte schäferhunden och dennes ägare. Schäferhunden var kopplad med ett så kallat rullkoppel, men hade tillräckligt lång fri lina för att kunna springa fram mot kvinnan. När hon lyfte upp sin hund i famnen anföll schäfern och bet henne i hakan. Hundägaren lyckades kort därpå få bort schäfern från kvinnan.

Mannen åtalades men nekade till brott och förklarade att han försökt hindra sin schäferhund genom att trycka på spärren i rullkopplet och dra i kopplet. Mannen ifrågasatte också att kvinnan blivit biten och bedömde att det rört sig om ett rivsår. Enligt ägaren hade hunden aldrig tidigare visat tecken på aggressivitet.

Tingsrätten konstaterar emellertid att kvinnan fått bettskador som trängt in nedanför käkbenet, med flera små bettsår efter tänderna. Enligt domstolen kan skadorna inte betraktas som ringa. Domstolen slår också fast att lagen ställer höga krav på hundägares tillsyn över sina husdjur, så att de inte orsakar skada. Särskild uppmärksamhet krävs, enligt domstolen, när hunden har ett rullkoppel och kan springa förhållandevis fritt.

Slutsatsen blir att schäferhundens ägare inte haft tillräcklig uppmärksamhet på vare sig hunden eller omgivningen och därför varit oaktsam. Han döms nu till 60 dagsböter för vållande till kroppsskada och ska även betala 1 000 kronor i skadestånd till den hundbitna

unspecified.jpeg

Henrik von Eckermann imponerar i Paris Missa inte Söndagens final

https://www.svt.se/sport/ridsport/fei-world-cup-2018 

Henrik von Eckermann fortsätter att imponera i världscupfinalen i hoppning i Paris – och är tvåa inför söndagens sista finalhoppning.

TV tider   

Söndag 15 april

13.50-15.20 SVT1/SVT Play  Hoppning, final III - omgång 1   

16.30-17.30  SVT2/SVT Play  Hoppning, final III - omgång 2

PS Just nu  på SVT 1 Kl. 13.50

Direktsändning från Paris, Frankrike och världscupfinalen i dressyr kür. Kommentator: Maria Wallberg.

 

vonecker1-jpg.jpeg

Idag ett år sedan terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm

Mina tankar går till dom drabbade ( även hunden Iggy ) och deras anhöriga. 

RESPEKT till Polisen Väktare Räddningstjänst och alla andra  som hjälpte till på ett underbart sätt.

I Sverige hedras under lördagen offren och deras anhöriga på årsdagen av terrorattack på Drottninggatan i Stockholm. SVT Nyheter sänder direkt från klockan 11.45 till 15.15. Du ser sändningen i SVT1, SVT2 och på svt.se.

ae35bf6b-0b79-4cec-b835-6f4333a7e31e.jpeg
31033ecf-325e-4cb3-9c8d-c624c66d85c1.jpg
polis-nallar.jpg